- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 102 wyświetleń
Składniki:
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 kg szpinaku
- 1 kg ziemniaków, średnich lub mniejszych
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno starty
- 1 por (biała i jasno zielona część)
- 2 gałązki szczypiorku, posiekane + do podania
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano + do posypania po wierzchu
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 250 g sera ricotta (twarożku)
- 200 g sera feta
- 5 jajek
- 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%, najlepiej gęstej lub sera mascarpone
- 100 g gęstej śmietany 18% lub serka mascarpone
- 40 g tartego sera (np. parmezan lub cheddar)
Przygotowanie:
- Formę żaroodporną posmaruj oliwą.
- Ziemniaki obierz, pokrój na cienkie plasterki, włóż do dużego garnka, zalej wodą, wypłucz, zmień wodę na czystą (zimną). Dodaj sól i zagotuj na większym ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 4 minuty lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Odcedź.
- Szpinak opłucz i dokładnie osusz (pomiń ten krok, jeśli używasz mrożonego szpinaku). Podduś go na patelni aż będzie miękki. Jeśli jest dużo wody, odparuj jej nadmiar – szpinak ma mieć zwartą konsystencję.
- Zeszklij cebulę na maśle. Dodaj pokrojonego na kawałeczki pora (najpierw wzdłuż na 4 części, później w poprzek) i czosnek. Posól i duś pod przykryciem przez około 8 minut od czasu do czasu mieszając, aż por będzie miękki, ale nie zrumieniony. Pod koniec dodaj posiekany szczypiorek.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Zawartość patelni przełóż do szpianaku. Dodaj gałkę muszkatołową, oregano, natkę pietruszki, świeżo zmielony czarny pieprz i ewentualnie sól. Delikatnie wymieszaj.
- Jajka roztrzep razem ze śmietanką kremową lub mascarpone i dopraw solą oraz pieprzem.
- Do masy szpinakowej dodaj połowę ricotty i połowę sera feta (pokruszonego lub pokrojonego w kosteczkę) oraz jajka. Wszystko delikatnie ale w miarę dokładnie wymieszaj.
- Na dno formy wyłóż połowę ziemniaków, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż nadzienie szpinakowo-serowe. Na wierzch wyłóż mieszankę powstałą z pozostałej ricotty, pokrojonej fety, śmietany 18% (lub mascarpone). Przykryj drugą połową ziemniaków, dopraw je, posyp tartym serem, resztą oregano i skrop dwiema łyżkami oliwy extra vergine.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.
- Posyp posiekanym szczypiorkiem.
- Przed pokrojeniem odczekaj kilka minut aż zapiekanka zastygnie.
Wskazówki:
Uważaj z solą – pamiętaj, że feta jest słonym serem.
Mniam